URFA HALK OYUNLARINDA GİYİM KUŞAM-SÜSLENME VE TAKILAR
A) ERKEK GİYİM VE KUŞAMI

- Sırmalı Puşu: Ahşap dokuma tezgâhlarında geleneksel yöntemlerle yün ve pamuktan dokunulur. Mutlaka sırmalı yapılır. Yani sim dokuma kısmı olarak kullanılır. Beyaz, kremi, kahverengi ve siyah renkleri vardır. Kenarlarına çeşitli renklerden yapılan pamuk veya sırma ipten yapılan püsküller orijinal dokumada yoktur.
- Köynek (Gömlek) : Ahşap dokuma tezgâhlarında geleneksel yöntemlerle yün ve pamuktan dokunulan kumaştan yapılır. Nohutlu veya puanlı çeşitleri vardır. Gömlek yakasız olup göğüs kısmı yaklaşık bir karış kadar açıktır. Daha çok kahverengi ve nohut desenli olanı tercih edilir.
- Kuşak: Ahşap dokuma tezgâhlarında geleneksel yöntemlerle yün ve pamuktan dokunulur. Kuşak şeklinde bele sarılıp, ikiye katlanarak bağlanır. Daha çok kahverengi ve yöresel desenli olanlar tercih edilir.
- Kırk düğme Yelek: Göğüs kısmı kahverengi, siyah, yeşil gabardin kumaştan, kol ve sırt kısmı kaliteli astardan yapılmış yarım kollu, cepsiz, boyuna kadar, ön taraftan nohut büyüklüğünde ipten yapılmış kırk düğme ile kapanan yöresel bir yelektir. İsmini öndeki bu düğmelerden alır.
- Şalvar: Kahverengi, siyah, yeşil gabardin kumaştan yapılır. Yanda iki cebi vardır, genellikle cep kısmının ağız dikişleri sökülmez, dolayısıyla cep kullanılamaz. Peyik kısmı diz altına varır, dizden ayak bileğinde daralarak gider, ayağın girebileceği kadar pay bırakılır.
- Çorap: Yünden olup el ile örülmüştür. Genelde yün rengindedir. Mor koyun yününden ve beyaz yünden yapılır.
- Yemeni: Yüz kısmı kırmızı renkli olup, altı köseledir. Topuksuz olup ağzı geniştir. Kırmızıdan başka siyah, kahverengi ve beyaz renkleri vardır.